GEÇİT: Bir Sosyal Girişim Projesi


Geçit, UnitOfis tarafından tasarlanan etkinlikler, söyleşiler, atölyeler ve eğitimler serisi ve 2022 Ocak ayında başlayan bir sosyal girişim projesidir.

Farklı konu, konuklar, katılımcılar ve sektörlerle yapılan bu ücretsiz programlar tüm ilgilenenlerin katılımına açık yapılır.

Geçit/Tanı-Tanış-Tanıt etkinliği nedir?

Kendisini geliştirmek isteyenlerle, bilgisini ve tecrübesini paylaşmak isteyenleri bir araya getirmeyi hedefler. Şehrimizde doğan Start-up’larla, bir fikri olan gençleri tecrübeli girişimcilerle bir araya getirmeyi hedefleyen bir NETWORK etkinliğidir.
*
İlk Geçit/Tanı-Tanış-Tanıt etkinliğinin konusu geçmişten bugüne modern insana dönüşümüzde bir Geçit olduğunu düşündüğümüz Oldowan aletleridir.

İnsanlığın üretim ve iletişim becerisinde büyük katkı ve avantaj sağlayan, Oldowan aletlerinin ilkel insandan modern insana geçişimizde önemli bir GEÇİT olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle İlk Geçit/Tanı-Tanış-Tanıt etkinliğimizin konusu olarak Oldowan aletlerini ele aldık. Oldowan aletlerinin geçmişte bize olanak sağladığı üretim ve iletişim becerimizi UnitOfis olarak biz de Geçit/Tanı-Tanış-Tanıt etkinliğinde sağlamayı düşünüyoruz.

Peki nedir bu “Oldowan”ın hikayesi?

2,5 milyon yıl kadar önce “Öncül İnsan” olarak adlandırdığımız bir grup ilkel insanın kasıtlı/bilinçli bir şekilde taşı ihtiyaç duyduğu şekilde yontmasıyla Oldowan aletleri ya da başka bir deyişle Oldowan endüstrisi oluşmaya başladı.
*
Bu taş aletler tarihte yapılmış ilk ürünler olmasının yanında Oldowan’ın çıkışını; teknolojik bir devrimin başlangıcı, yaratıcı zekanın ilk kıvılcımları ve sanatsal anlayışın ilk adımları olarak kabul edebiliriz.
*
Üretim, sanat ve teknolojinin bu en yalın haliyle Oldowan aletleri; günümüz üretiminin, sanatının ve teknolojinin en küçük yapı taşıdır. Bu ilkel alet Oldowan’ın; ürettiğimiz ve ya üreteceğimiz her ürün, sanat ve teknolojinin atası ve yapı taşı olduğunu bilmek önemlidir. İnsanlığın kapasitesinin bu taş ile şekillendiğini bilmemiz üretim yaratıcılığımızda farklı bir bakış açısı oluşturabilir. Bu taş alet dünümüz-bugünümüz ve yarınımızdır.
*
StoneAge Enstitüsü’nden paleoantropologlar ve Lowa Üniversitesi’nden de nörobilimcilerden oluşan bir grup bilim insanı Oldowan ile dil arasındaki bağı araştırır. Bu tür karmaşık Oldowan alet üretimi için önceden var olan bir beyin ağı üzerine bindirilerek evrimleşmiş olabileceğini öne sürerler. Yapılan araştırmalar bu teori için tam olarak yeterli değildir. Ancak araştırmada yer alan bir grup insanın Oldowan aletlerini yaparken beyinin dil bölgesinde hareketler gözlemlenir.

Bu ve bunun gibi araştırma sonucunda, günümüz ürün anlayışı ile baktığımızda bile bu kaba yontulmuş taş aletlerin, ilkel atalarımızın gelişmesinde avantaj sağladığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
*
Öncül insanların izinde attığımız her adımda söyleyecek bir sözü olan, üreten, paylaşan her insanın; şimdimiz ile yarınımız arasında oluşmakta olan bu GEÇİT’te bizimle birlikte olmasını istiyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir